Bouwen aan de kennisorganisatie van wijkverpleegkundigen

Een aantal zorgorganisaties hebben in 2016 de handen ineen geslagen (Sensire, Omring, Florence, ZZG zorggroep en Espria) om vanuit de inhoud en praktijk de wijkverpleegkundigen verder te ondersteunen bij de ontwikkeling van het vak en de bijbehorende professionele autonomie. Het geeft wijkverpleegkundigen de ruimte om de positie in te nemen in de organisatie van de zorg en impact te laten zien. Het laat ook zien dat wijkverpleegkundigen staan voor kwaliteitsontwikkeling en de verantwoordelijkheid nemen om collega’s en de zorgorganisatie waarin zij werkzaam zijn mee te nemen in deze ontwikkeling.

Dit initiatief heeft zich vertaald in het samenbrengen van verschillende initiatieven. De afgelopen jaren zijn meerdere initiatieven bezig geweest met het vraagstuk van de professionalisering (o.a. Wijkverpleegkundig Genootschap, Wijkverpleging in Versnelling, Edens Beraad, ActiZ Denktank).

Op 2 november 2016 hebben zij de handen ineen geslagen in het NWG. ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, onderschrijft het belang van professionalisering van de wijkverpleegkundige functie en is blij met deze ontwikkeling.

Nu 2017 staan we aan het begin van een organisatie waarbij kennis uit de praktijk centraal staat. NWG staat voor het ophalen van deze kennis en best practices en door dit expliciet te maken worden projecten, programma’s en onderzoekslijnen geïnitieerd. Het NWG werkt samen met de beroepsvereniging V&VN aan o.a. kwaliteitsstandaarden voor de wijkverpleging en aan de uitvoering van de werkagenda. Onderdeel van de kwaliteitsagenda wijkverpleging Nederland.

Bron: venvn.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top